//Lideri novog doba

Lideri novog doba

Kada bi Imran Khan kratkom porukom objavio svoj dolazak u grad, to bi u pravilu značilo da slijedi dobar provod. Kao majstor okupljanja naoko nespojivog društva, čiji bi svaki član dao svoj zanimljivi doprinos večeri, znao je osigurati živahnu konverzaciju i neočekivane susrete. Ne mislim da je to činio s puno planiranja – kao tipičan egocentrik jednostavno je birao ljude s kojima je te večeri želio biti okružen, iz razloga koji su samo njemu bili poznati. Jedne večeri, u tada tek otvorenom privatnom klubu 5 Hertford Street u jednoj skrivenoj uličici Mayfaira, organizirao je večeru u sjajnom podrumskom restoranu kluba čije počasno članstvo mu je predano odmah po otvaranju. Za stolom su se našli njegova dugogodišnja prijateljica – vremešna udovica nekog indijskog miljardera, dirigent britanske opere Oliver, mlada glumica u usponu iz Los Angelesa, ugledni pripadnik britanski aristokracije i jedan pakistanski bankar. Svi smo se spremno odazvali na Imranove iznenadne pozive, znajući da on nije tip koji bi održavao redovitu komunikaciju ili na vrijeme najavljivao svoj dolazak u London, gdje dolazi prvenstveno kako bi posjetio svoje sinove tinejdžere. Ako je to bilo potrebno, otkazivali bismo ranije planirane večeri, znajući da će ova biti bolja…i da Imran ne voli odbijanje. Navikao na cijeloživotnu poziciju u središtu pažnje, Imran je sjajan govornik. Njegove su anegdote pune senzacionalnih susreta s likovima koje inače nalazimo samo na stranicama časopisa Tatler. Prije nego što je postao kriketaški superstar Imran Khan je, nakon internata u rodnom Pakistanu bio student na Oxfordu gdje je odmah po dolasku u Englesku zakoračio u visoko društvo Velike Britanije. Kada je počeo nizati sjajne rezultate u kriketu zgodni Pakistanac postao je jedan od najpoželjnijih neženja u gradu, redovito se pojavljujući na naslovnicama popularnih časopisa, ponekad i nagog tijela. Vjenčanje s Jemimom Goldsmith, kćeri financijskog magnata Sira Jamesa Goldsmitha i Lady Annabel, svojedobno najpoželjnije žene u gradu po kojoj je, između ostalog, nazvan legendarni noćni klub Annabel’s, njegov status u britanskom društvo dodatno je učvršćen. Iako već godinama ne živi u Londonu, uvijek je rado viđen gost svakog elitnog kluba u gradu, čiji su vlasnici nerijetko njegovi prijatelji ili bivša svojta.

Uobičajeno je da barem jedan dio večeri s Imranom protekne u razgovoru o politici, njegovoj aktualnoj životnoj preokupaciji i temi o kojoj je uvijek spreman gorljivo govoriti. Kada se, naime, vrhunski sportaš i bivši prvak svijeta nečemu posveti, onda od sebe (i svijeta) očekuje samo jedno: uspon ka samom vrhu. Posljednjih godina Imran Khan je lider svoje stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf, predan nastojanju da postane premijer Pakistana. Iako je neko vrijeme, kao svaki političar na marginama političkog života države, ismijavan, više nitko ne isključuje mogućnost da će 65-godišnji Khan, unatoč velikom protivljenju vladajućih struktura, već ovo ljeto mogao stati na čelo gotovo dvjesto milijuna Pakistanaca. Prošli tjedan, na jednom od svojih popularnih okupljanja, na središnjem trgu Lahorea okupio je stotinu tisuća ljudi. Takvi susreti već godinama su strastveni, eksplozivni i opasni za dvije vodeće stranke kojima Khan, koji među Pakistancima ima status super-zvijezde, predstavljaju problem «Moj život je za vas. Borit ću se za vas do posljednje kapi moje krvi.», obećao je na posljednjem skupu, na oduševljenje okupljenih.

Na svojoj strani Imran ima velik dio radničke klase Pakistana, zasičene ograničenjima koja postavlja život dirigiran korumpiranom politikom, vojsku, obavještajnu službu i dio pakistanske elite, osobito one u emigraciji. Više sam puta prisustvovala njegovim političkim susretima u Londonu na kojima ga utjecajni Pakistanci u Londonu vide kao svog predstavnika u domovini. Imran je osobito omiljen u inozemstvu jer mu ovdje ne zamjeraju njegovu, najblaže rečeno, netradicionalnu biografiju koja uključuje izvanbračnu kćer koju je godinama tajio i dva razvoda. Njegov drugi brak s BBC-evom novinarkom Reham Khan trajao je kratko i navodno završio njegovom SMS porukom. Njegova bivša supruga upravo objavljuje eksplozivnu knjigu o Imranu, s tajmingom neposredno prije izbora. Prije nekoliko mjeseci oženio je rastavljenu majku petero djece Bushru Maneku što je najprije skrivao, a onda priznao. Bushra, Khanova duhovna iscjeliteljica, navodno mu je obećala da će postati premijer ako ju oženi.

Kada bolje razmislim, Imran Khan nalazi se u pravo vrijeme na pravom mjestu. Više nego što je to na prvi pogled očito, on je predstavnik politike novog doba – nije političar i prezire političare. Optužuje vladajuće strukture i daje izjave koje nerijetko šokiraju diplomatske krugove, ponavljano optužujući SAD za islamski terorizam. Samouvjeren je i zna štošta o javnim nastupima, shvaćajući da je i politika svojevrsna grana show businessa. Zvuči poznato? Iako ne podnosi Donalda Trumpa, po mnogočemu je njegova pakistanska verzija – bogataš koji prezire elitne strukture, protivnik političara koji želi krojiti politiku, superstar i playboy.

U tradicionalnom islamskom društvu Pakistana mnogo je toga što Khanu ne ide na ruku, uključujući njegov uvelike zapadnjački životni stil života koji je kod kuće prisiljen skrivati. Iako je predani musliman – sklonost prema vjeri usadila mu je njegova majka – i veliki humanitarac, iskren u ideji da će poboljšati život Pakistanaca, nekonvencionalni stil života mogao bi ga koštati konačne pobjede političke utakmice. Nikada ranije privatni život političara, bez obzira na to nalaze li se u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u ili Pakistanu, nije toliko utjecao na njihove političke rezultate. U vremenu prije sveprisutnog oka 24 – satnih novosti i društvenih mreža, bilo je jednostavno održavati sliku savršene obitelji koja je odgovarala javnosti, s Johnom F. Kennedyem za kojeg i danas mnogi Amerikanci vjeruju da je živio besprijekornim životom. Kada se u slici odjednom pojavljuje jedna Stormy Daniels ili ljutita bivša supruga Reham Khan stvari postaju kompliciranije

Prije našeg prvog susreta, za potrebe intervjua u ovim novinama, Imran Khan činio se kao pravi davež. Nebrojeno puta je mijenjao vrijeme i mjesto intervjua, inzistirajući na halal ručku u restoranu koji nije bio halal.Kada smo se naposlijetku sreli, u obiteljskoj vili njegove bivše supruge, zahtijevao je da budemo okruženi brojnom ekipom njegove stranke koja je budno pratila svako moje pitanje. Tek kada se odlučio opustiti i riješiti svoje konzervativne maske koja mu ne pristaje, postao je Imran Khan – pametan, samouvjeren, zanimljiv, šarmantan. Oni koji ga poznaju, uključujući njegovu bivšu suprugu Jemimu Khan, navijaju za njega jer znaju da je upravo njegov život, kojem je naoko mjesto možda više u Hollywoodu nego parlamentu, ono što ga čini liderom novog doba.

OZNAKE: