//Ljepota s etiketom Harley Streeta

Ljepota s etiketom Harley Streeta

Costanza mi mora nešto reći. Iako je nadprosječno topao dan, u zraku se osjeća kraj ljeta i dok mi na terasi bara u kojem se nalazimo kada ne znamo kamo ćemo, jer je na pola puta između naših domova, pokazuje fotografije s ljeta, vidim da joj je nešto drugo na umu. Njezin sin naučio je plivati, suprug se posvadio s mamom tako da su ranije otišli s odmora u Švedskoj, njena sestra bila je pravi davež tijekom boravka u Italiji. No, osjećam da to nije sve. Napokon, nakon što je vrč hladnog Pimmsa već bio pri kraju, mi govori: «Moram ti nešto priznati. Čitavo ljeto vodim dvostruki život.» Gledam je zaprepašteno. Costanza je jedna od najprivrženijih osoba svojoj obitelji koju poznajem i ne mogu je zamisliti u nekoj tajnoj vezi, suprugu iza leđa. Ipak, pokazalo se da nas je sve prevarila: i supruga i prijateljice i obitelj. Muškarac u pitanju je irelevantan, važnije je ono što čini. Bezbolno. Postepeno. Diskretno. Pronapšla ga je u ulici Harley Street gdje se obično nalaze takvi njegove vrste. Preporučila ga je Costanzina deset godina starija prijateljica, poznata kvartovska trend setterica Georgia. Dotični gospodin autor je usavršene verzije Botoxa koja čini da sa lica nestaju znakovi starenja, bez da lice ukoči u onaj bezlični izraz svojstven večini dama de certain age na trendy destinacijama svijeta. Tek nakon što kažiprstom prelazi preko svoga lica primijećujem Costanzinu tajnu. Sa njenog čela nestale su crte, a područje ispod očiju koje je bilo prošarano borama smijalicama sada je besprijekorno. Costanzina usta znatno su punija, a njeni obrazi bolji, iako ne znam objasniti na koji način.

Costanza izgleda mlađahno. To otkriće ona smatra zaslugom svog čarobnog doktora s čime bih se možda složila da mi razum ne šapuće još jednu istinu: Costanza ima 28 godina.

Možda zato što mi je jedna od najbližih prijateljica, počela sam više obračati pažnju. Pokazalo se da Costanza sa svojim intervencijama na njenom mladom licu nije izuzetak – štoviše, moje londonske prijateljice postale su vješte poznavateljice i korisnice metoda za pomlađivanje i usavršavanje tijela. Elisabeth je proljetos od supruga na poklon dobila nove grudi, Alexandra se upravo, nakon godina nagovaranja, sprema za korekciju nosa, što nam je svima pomalo žao, osobito njenom suprugu Marku koji se zaljubio u njezin izazovni grčki profil. Emma je stavila «samo malo Botoxa» da bude spremna za odmor u južnoj Francuskoj, baš kao što smo nekada odlazile na solarij ili manikuru. Ovo nije slučaj jednog uskog kruga, štoviše, u Harley Streetu, najoznatijoj londonskoj adresi za privatne klinike pa i one koje pružaju usluge plastične kirurgije i takozvanih neinvazivnih metoda tvrde da se znatno smanjila prosječna dob u kojoj se žene odlučuju za spomenure metode (slučaj je isti kod muškaraca, ali pomlađivanje je i dalje pretežno ženska opsesija – u prošloj godini 30 000 pacijentica bile su žene, 2400 muškarci). Prosječna dob danas je 39. Liječnici iz ulice Harley za znatan porast u svome poslovanju zahvaljuju Instagramu, javlja Dr. Julian De Silva koji je proveo istraživanje svoje industrije. Od kada je postao najposječenija aplikacija na mobilnim uređajima žene su postale još svjesnije svoga izgleda. Mogućnost da slike svojih savršenih trenutaka na plaži, s obitelji, na brodu, na ručku, provuku kroz takozvani filter omogućuje im vidjeti kako bi izgledale da se malo «poprave». Mnoge žene donose svoje filtrirane slike s Instragrama kako bi pokazale doktorima što žele.

Moja najljepša prijateljica je Angelica. Ova krasotica koja izgleda poput mlade Monice Belucci s boljim, vitkijim tijelom jedna je od onih žena u koju ne možete prestati zaneseno gledati, čak i ako ste (heteroseksualna) žena. Kada sam prvi puta upoznala Angelicu mislila sam da je Miss Svijeta, top model, mitsko biće, sirena, vila. Ipak, bila je tek talijanska studentica u Londonu, Laurina cimerica. Bila je toliko lijepa da joj se muškarci ne bi usudili prići. Toliko lijepa da su je žene voljele bez zavisti, doživljvljavajući njenu ljepotu gotovo kao nešto sveto. Da ste me pitali prošli tjedan rekla bih vam i dalje da je najljepša žena koju poznajem. S godinama je dobila na karakteru i eleganciji, tako da je danas i pametna, samouvjerena, profinjena i beskrajno zabavna. I sama, uvijek napominje, jer i dalje se muškarci nećkaju ispred njezine ljepote. No, nešto se dogodilo s danas 32-godišnjom Angelicom. Najprije sam mislila da ima loš dan. Svima nam se dogode dani puffy lica, kada izgledamo kao da smo natekli ili preko noći dobili koji kilogram na krivim mjestima. No, ne radi se o lošem danu nego o Angelicinoj tajni koju je podijelila s Laurom, Laura je podijelila s Costanzom, a Costanza sa mnom, kako to obično biva u svijetu prijateljica. Angelica redovito posjećuje Harley Street. Najprije se željela riješiti podočnjaka, potom borica ispred očiju pa dodati malo punoće u usta i zdravog izgleda u obraze. Rezultat je valjda dobar, s obzirom na doktora koji je na njoj radio i novcu koji je uložila, ali Angelica više nije Angelica.

Zanimljiv je detalj da, poput Angelice, pobornice korekcija na licu i tijelu, više nisu žene kojima je jedina zanimacija u životu dobro izgledati. Štoviše, sve navedene prijateljice su vrlo obrazovane, uspješne mlade žene sa sjajnim karijerama. Costanza je bankarka u jednoj velikoj banci u Cityu, Alexandra je odvjetnica, a Emma radi za Manola Blahnika, a Angelica vodi marketing u Ralph Laurenu. Sve su intelektualke i, izuzev Angelice, supruge i majke male djece. Što dokazuje neoečivano otkriće: iako se godinama povezivalo s neodstatkom samopouzdanja, spomenute intervencije danas su dio života samosvjesnih žena i gotovo da se smatraju činom feminizma. Ako si uspješna žena nitko nema pravo na tvoje lice i tijelo, osim tebe, stoga imaš pravo mijenjati ga ako će te to usrećiti. «Zašto bih čekala do četrdesete kada sada mogu dobro izgledati?», govori mi Costanza. Ovih dana Costanza nam se na Instagramu javlja iz Porto Cerva. Izgleda sjajno. Pilates je učinio svoje i njeno tijelo u bikiniju je vidno mršavije. Milanski frizer napravio je remek djelo od njenih plavih balayage pramenova i guste šiške su pun pogodak. Nova kolekcija Melisse Odabash odlično joj pristaje. Još će malo pričekati s učvršćivanjem grudi, ali i to je na redu. Costanzino izdanje u ljeto 2019. bit će još bolje. Detalji će na vrijeme osvanuti na Instagramu.