//New York, New York

New York, New York

Neki dan, dok sam zaustavljala taksi na Petoj Aveniji, negdje oko pedesete ulice, preplavio me neobičan osjećaj nostalgije. Bila je rana večer i Manhattan se sjajio u bistrini nakon poslijepodnevne oluje. Gradom se proširila svježa aroma beskonačnih mogućnosti koju sam rukom pod ruku sa svojom prijateljicom Anom pohlepno upijala, znajući da je privremena. U lepršavim haljinama i visokim potpeticama, ulazeći u jedan od hit restorana na Park Aveniji, osjećale smo se senzacionalno. Kada smo se za barom počastile martinijima slika je bila potpuna: bile smo baš poput cura iz Seksa i grada.

Prošlo je dvadeset godina od emitiranja prve epizode koja je svijetu predstavila Carrie, Samanthu, Charlotte i Mirandu, četiri single žene na Manhattanu. Serija koja je krenula u lipnju 1998. je trenutno postala hit po prvi puta prikazavši žensku seksualnost na način koji je poticao žene da budu barem malo poput svojih heroina. Ovih dana New York Times prepoznao je još jedan značaj serije: činjenicu da je potaknula na tisuće ambicioznih žena da ostave svoje živote i dosele u New York, u potrazi za svojim snovima preslikanim iz Seksa i grada. Na desetine žena već se javilo sa svojim pričama, poput spisateljice Jennifer koja je ostavila zaručnika i iz New Jerseya preselila na Manhattan – sve kako bi bila dijelom svijeta prikazanog u seriji ili Tracy, koja je preko noći ostavila svoj život u zapadnoj Virginiji kako bi radila u PR-u modne kuće Wolford u New Yorku. Ono što je slijedilo u životima odvažnih dama nakon dolaska u manhattansku džunglu razlikuje se, baš poput njihovih ciljeva. Neke i dalje traže Mr Biga, druge su život posvetile karijeri i postale uspješne poslovne žene. Tracy je nakon nekoliko godina ostavila Wolford i New York. «Grad je bio prezločest za mene. Nisam podnosila transcendentalnu scenu ljubavnih veza.» Danas je sretna kućanica i majka troje djece u svom rodnom mjestu.

Anu u New York nije doveo Seks i grad, već ljubav, sada već bivša. Kada je otkrila opojni miris grada shvatila je da se ne može vratiti u Madrid bez da iskoristi svoju priliku da ga osvoji, da u njemu ostavi pečat. Godinu dana nakon prekida veze s njujorčaninom Joshom, Ana je još uvijek u gradu gdje je osnovala vlastitu agenciju za marketinško savjetovanje. Kada ne radi za svojim laptopom u svom improviziranom uredu u lokalnom Starbucksu, Ana živi po naputku cura iz Seksa i grada : red izlazaka s curama, red dejtanja s nepoznatim frajerima. Nakon uobičajenih razmjena top novosti, prepuštam se Anninim anegdotama njujorške singlice. Nakon godnu dana Ana je razvila nekoliko teorija o njujorškoj sceni upoznavanja koje podrazumijevaju i da su Amerikanci slabi na Europljanke i da se lokalne žene puno loše odijevaju od onih s druge strane Atlantika. Sve to Španjolki Ani ide u korist.

 

Sastanak s Emmom odvija se u drugačijem raspoloženju. Beba Arthur ima jedva tri mjeseca tako da novosti izmjenjujemo u njezinom dnevnom boravku s pogledom na nebodere, okružene bočicama i baby rekvizitima. Novinarka Emma je iz Londona u New York stigla na godinu dana, samo kako bi iskusila život u najboljem gradu na svijetu. To je bilo prije osam godina. No, u međuvremenu se dogodio posao na Bloombergu, potom Varun, danas njezin suprug i Arthurov tata. Plan je bio vratiti se u London prije Arthurovog rođenja. Danas je izglednije da se to neće dogoditi prije nego što Arthur krene u školu. «U New Yorku je lako izgubiti godine. Imaš osjećaj da si tek raspakirao kutije, a već je prošlo čitavo desetljeće.», govori mi Emma. Iako bi se njene njujorške godine teško mogle opisati kao gubitak vremena – pratila je dvije predsjedničke kampanje i intervjuirala većinu velikih biznismena – znam što želi reći. U najdinamičnijem gradu na svijetu lako je izgubiti pojam o vremenu.

Bugarka Tanya s nevjericom priznaje činjenicu da je duboko zakoračila u četrdesete, iako nikada nije prestala živjerti životom nove cure u gradu. Prve su godine protekle u selidbi iz jednog lošeg stana u drugi, s jednim setom cimera do drugog. Kada je našla stabilan posao i uselila u svoj prvi stan koji nije dijelila odlučila je da njezin njujorški život može početi. No, s novim poslom stigao je i novi život. Kao direktorica luksuznog hotela u Soho-u Tanyi preostaje vrlo malo vremena izvan ureda. «Od svih planova koje sam imala u životu – ostvarila sam samo jedan: živjeti u New Yorku. Sve ostalo: udati se, imati dvoje djece i veliku kuću – nije se dogodilo i malo je vjerojatno da će se dogoditi.», rekla mi je neki dan. Glavni krivac je New York, smatra, i iako je umorna od grada koji više uzima, nego daje, ne vidi kako ga napustiti jer povratak u Sofiju činio bi joj se kao priznavanje osobnog poraza.

Borna, hrvatski bankar u jednoj velikoj američkoj banci, nije promijenio svoj petogodišnji plan. Na kavi nakon posla govori mi o kući koju je pronašao u Zagrebu i gdje će se useliti sa suprugom i jednogodišnjim sinčićem čim dobije taj ključni bonus koji će mu omogućiti samostalnost. Ljubazno kimam glavom i doista želim da mu se plan ostvari, ali isti smo razgovor vodili prije četrnaest godina, kada smo bili cimeri i prije pet, kada je upoznao svoju suprugu, liječnicu iz Moskve. Simpatičan mi je njegov stav da je u gradu samo privremeno. «Doma» je za njega i dalje Zagreb koji je napustio prije dvadeset godina, nedugo nakon fakulteta. No, dok ga promatram kako žuri doma kako bi se pridružio svojoj obitelji, ispred sebe vidim Njujorčana koji će to vjerojatno i ostati. «Doma» će uvijek biti mentalno utočište o kojem će sanjariti nakon napornog dana na poslu.

New York je grad potrage. «U New Yorku uvijek tražiš posao, stan ili dečka», rekla je Carrie Bradshaw. Nakon nekog vremena, svaka potraga umara. Stoga se najradje nalazim s novim licima u gradu. «Wow, ja živim u New Yorku!», kliče Ana, okupana svijetlima Manhattana. Večeras ima date sa zgodnim brokerom kojeg je upoznala prošli vikend na nekom partyu u Hamptonsu. «Izgleda kao Matthew McConaughey!», govori mi. Uz malo sreće, bit će to njezin Mr Big i New York će biti još sličniji scenariju njezine omiljene serije.

OZNAKE: