//Lago di Como

Lago di Como

Kada nisu u Saint Tropezu ili na jednom od karipskih otoka, pripadnici svjetskog jet-seta odmaraju se na jezeru Como u sjevernoj Italiji. Iako se čini da najluksuznije jezero u Europi svoju poziciju na zemljopisnoj karti omiljenih destinacija bogatih i slavnih može zahvaliti američkom glumcu Georgeu Colloneyu koji sa svojom Amal u njihovoj vili na jezeru ugošćava najvažnija lica Hollywooda, Como su otkrili još stari Rimljani ondje izgradivši svoje senzacionalne ljetnikovce.

Najveća atrakcija ovog ledenjačkog jezera u Lombardiji i danas ostaju vile drevnih bogataša u kojima su se okupljali vladari i plemići, političari i umjetnici pod pokroviteljstvom bogatih mecena. Posjet jezeru Como izvan sezone, odnosno u posljednjim danima jeseni ili tjednima koji prethode službenom početku proljeća, daje drugačiji pogled na destinaciju koja je ljeti puna turista i vlasnika kuća i njihovih gostiju. Nakon nekoliko kišnih dana, osvanulo je sunčano jutro koje se svjetluca na ostacima noćašnjih kapljica. Maleno selo Torno na sjeveroistočnoj obali jezera tek se budi, potpunu tišinu narušava tek elegantna brodica Riva koja pristaje kako bi nas povela na vodenu promenadu krajem. Okruženje nemalo podsjeća na opatijsku rivijeru, sa nostalgičnim, gotovo melankoličnim prizorima pastelnih vila koja se zrcale na jezeru. Slučajni posjetitelji i turisti koji će revno obilaziti popularna mjesta Vareggio, Bellagio i Como neće nužno pronaći magiju koja se veže uz jezero Como. Iako cappuccino na obali Vareggia ugodno iskustvo, pravi dolce vita odvija se iza zatvorenih vrata, na privatnim plažama i zatvorenim zabavama lokalnih bogataša. Zbog svoga imidža u znaku štukatura i drevnih običaja, Lago di Como dugo je vremena bio zanemarivan od strane jet-setterske omladine, koja je radje obilazila mjesta s više zabave i manje tišine, gdje je u prvom planu trend, a ne elegancija.

Lago di Como
foto: Ime i prezime

No, nešto se događa na jezeru Como. Kada mi je prije dvije godine Samy Ghachem, voditelj hotela Le Sereno na karipskom otoku Saint Barth govorio o novom projektu vlasnika hotela Luisa Contrerasa nemalo me iznenadio. Le Sereno, sa svojim opuštenim bohemian chic stilom i slavnim gostima koje je okupljao nosio je prizvuk cijelonoćnih zabava i zanosnih modela Vicotoria’s Secret koje su ondje snimale editorijale i odmarale se. Njihov plan da izgrade hotel na jezeru Como odudarao je od svega što su predstavljali na St Barthu. No, ekipa koja je Le Sereno preslikala u njegovu talijansku inačicu Il Sereno nije se dala smesti. Za izvođenje zahtjevne ideje angažirali su poznatu milansku dizajnericu Patriciju Urquiolu koja je osmislila svaki aspet hotela, od njegovih arhitektonskih rješenja, preko interijera, do detalja kao što su lampe, kade, svilene zavjese i ukrasi.

Lago di Como - Il Sereno

Contreras je očito donio ispravnu odluku ovom suradnjom, ne samo zato što je Urquiola smatra jednom od najvažnijih dizajnerica na svijetu – njeni su radovi izlagani u njujorškoj MOMI i Fonds National d’Art Contemporain u Parizu, a ugledni dizajnerski magazin Wallpaper više ju je puta proglasio dizajnericom godine. Po otvaranju hotela prošlog ljeta svjetski su ga mediji odmah proglasili najboljim hotelom na jezeru Como. Bloomberg je otišao korak dalje nadjenuvši mu laskavi epitet najluksuznijeg hotela u Europi. Ne radi se samo o njegovom modernom dizajnu temeljenom na prirodnim materijalima koji se tako sjajno utapaju u prirodne ljepote jezerske obale već i o činjenici da on predstavlja prvi hrabri iskorak od uobičajene klasike na kojoj je posljednih stoljeća bilo temeljeno čitavo područje. Il Sereno poštuje svoje talijanske domaćine, ali ne boji se zadržati svoju karizmu. Zavjese i jastučići izrađeni su od regionalno poznate svile, kao i namještaj koji je Urquiola dala izraditi kod lokalnih majstora. Restoran koji se već nametnuo kao najbolji gastronomski doživljaj u kraju svoje namirnice nabavlja u lokalnim selima – riba je iz jezera, a vina i sirevi iz obližnje Valtelline.

Lago di Como - Il Sereno

Već i prije službenog otvaranja hotela, on se našao u fokusu kada se u njemu održalo vjenčanje godine. Daniel Ek, švedski poduzetnik poznat kao osnivač glazbene aplikacije Spotify, toliko je inzistirao na vjenčanju za dugogodišnju djevojku Sofiu Lavender da je Il Sereno morao požuriti s otvaranjem kako bi ugostio neke od najvećih zvijezda show businessa i Silicijske doline. Među uzvanicima našao se i Mark Zuckerberg koji je objavio sliku na kojoj, zajedno sa suprugom Priscillom Chan, ćavrlja s mladoženjom u vrtu hotela. Iako su detalji o svadbenoj svečanosti u hotelu, koji tada još nije bio otvoren za javnost, očekivano obavijeni velom tajne, saznajem da su među uzvanicima bili svi najvažniji igrači Silicijske doline, zajedno sa svojim suprugama i djevojkama super-modelima, jer ako niste primijetili, brakovi između manekenki i nogometaša pripadaju nekom drugom vremenu, danas se top modeli šeću tehnološkiom kampovima San Francisca u potrazi za suprugama. Štreberi su, čini se pobijedili. Samy Ghachem, koji je na čelu oba hotela Le Sereno i Il Sereno, zbog čega živi između Saint Bartha i jezera Como, govori da je najviše posla zahtjevala organizacija sigurnosti osnivača Facebooka. Zuckerberg je na vjenčanje navodno stigao u pratnji dvanaestorice tjelesnih čuvara koji su prije ceremonije provjeravali svaki aspekt svečanosti, uključujući sigurnost prostorija i servirane hrane. Poznato je da je goste 34-godišnjeg Daniela Eka, čije se bogatstvo procjenjuje na pola milijarde dolara, zabavljao poznati pop pjevač Bruno Mars. Rezultat ove zabave uskoro se ogledao na recepciji Il Serena koji je u tjednima koji su dolazili bio u potpunosti rasprodan, iako se cijene soba kreću od 800 eura za jednu noć naviše.

Ovo su posljednji tihi tjedni prije nego što Lago di Como osvane u svome, po mnogima najljepšem, proljetnom izdanju. Uslijedit će pozivnice sretnicima za duge vikende u luksuznim vilama. Sve će biti kao i svake godine, s jednim izuzetkom –  obalno selo Torno sada je domaćin najluskuznijeg hotela u Europi tako  da se scena koja obično pripada Saint Tropezu i Saint Barthu, New Yorku i Los Angelesu ove sezone seli na obalu jezera Como.