//Alice Dogruyol

Alice Dogruyol

Rijetko se sreće žena koja je spremna otvoreno govoriti o nesavršenostima svoga tijela. Britanka Alice Dogruyol, koja se, kaže, oduvijek bori s prekomjernom težinom, naučila je ne samo kako se s njome nositi nego i kako se uz sitne modne trikove osjećati atraktivno i seksi. Stoga se spremno odazvala pozivu časopisa Marie Claire da za modni editorijal pozira kao punašni model. “Kada su me pripremali za snimanje modnog editorijala bila sam iznenađena činjenicom da sam o modi za žene poput mene znala puno više od profesionalnih stilista. Jednostavo sam znala što odjenuti kako bih istaknula ono što se treba vidjeti i sakrila ono što je bolje sakriti.”, govori.

40 – godišnja Alice, vesela, pričljiva i šarmantna vlasnica agencije za odnose s javnošću u svojoj bogatoj karijeri vodila je raznolike PR projekte. Predstavljala je britanskog glazbenika Boy Georgea, vodila projekte za turističke urede Malte, Libije i Hrvatske te nekolicinu kazališnih predstava londonskog West Enda. “Moj je život od malena pun anegdota. Kako je moj otac radio u naftnoj industriji, neprestano smo putovali po svijetu i živjeli u Norveškoj, Italiji i Indoneziji. Kasnije sam neko vrijeme živjela u Turskoj, odakle dolazi moj otac.”, govori Alice, tvrdeći da se zanimljiva mješavina mentaliteta njene obitelji – njezin otac je kao mladić u London doselio iz Turske, a majka iz susjedne Irske, u mnogočemu odražava na njezin karakter. “Za početak, otvorenija sam od večine Britanki.”, smije se. Jedna od tema o kojoj Alice progovara često i bez ustručavanja je njena prekomjerna težina. Toliko da su njene obline postale nezamjenjiv dio njenog profesionalnog života.

S Alice razgovaram u privatnom salonu londonskog hotela Connaught uoči ručka koji za svoje klijentice i poslovne partnere organizira modna kuća Dior. Za Alice ovo je uobičajeni radni dan budući da je njena agencija specijalizirana za modu i proizvode za ljepotu. Uz veličanstveni soufflé po recepturi Christiana Diora Alice mi govori o modnoj kući koju je lansirala – još 2012. gdje je kuhinju u roditeljskom domu koristila kao ured, a svoju djevojačku sobu kao skladište – no koja je svoj puni oblik dobila tek prije nekoliko mjeseci kada je uspostavila redovitu proizvodnju i prodaju putem interneta. Alice Dogruyol (izgovara se Dorujol, op.a.) Britancima je poznata po kolumni koju je godinama pisala za popularne dnevne novine Daily Mail. Pod nazivom “Velika cura u mršavom svijetu”, otvoreno je progovarala o neugodnostima s kojima se žena prekomjerne težine svakodevno susreće pri odijevanju. Bilo je tu svega, od fobije od kabina za presvlačenje u buticima, do problema u pronalasku odgovarajuće odjeće za plažu. Alice je isprobala takozvane maxi haljine i zaključila da se u njima osjeća poput “golemog krumpira u šatoru beduina” i priznala da je 90 kilograma nemoguće nositi visokim petama. “Kolumna je bila velik hit. No, ono što nisam očekivala je agresija s kojom su neki čitatelji dočekali moje otvorene opaske o mojim nevoljama s vlastitim tijelom. Omjer pozitivnih i negativnih pisama koje sam dobivala od čitatelja bio je 1:10. I to u korist negativnih! To pokazuje koliko je osuđivanja zbog nesavršenosti tijela prisutno u našem društvu. Za to je prvenstveno kriva modna industrija koja nam prezentira ideal žene koji je vrlo teško postići. Zato većina žena misli da se mora skrivati iza tamne, neatraktivne odjeće umjesto da pronađu ono u čemu će se osjećati lijepima.”, govori. U jednoj od svojih kolumni Alice je progovorila o nemogućnosti da pronađe naizgled jednostavan odjevni predmet – dobre traperice.

Njezin ritual odijevanja traperica prije spoja izgledao je ovako: “Najprije bih u njima hodala po sobi s otvorenim patentom kojih petnaest minuta kako bi se materijal raširio. Potom bih se smjestila na krevet kako bih zatvorila patent, što bi znalo potrajati do sat vremena, jer bih ga pomicala milimetar po milimetar. Potom bi mi trebalo još pola sata da zatvorim gumb i u pravilu bih slomila nokat.”, opisuje. Alice bi spavala u trapericama kako bi se raširile do idućeg jutra nakon čega bi se probudila s neugodnim tragovima po tijelu. “Najčešće bih bila u takvim bolovima da bih na kraju odustala i na spoj odjenula lanene hlače.”, govori. Činjenica da u čitavom Londonu nije uspjela pronaći odgovarajuće traperice, navela ju je da stvar uzme u svoju ruke. “Dugo sam istraživala i uz prijatelja dizajnera koji je surađivao s Victoriom Beckham otkrila da postoji traper vrlo visoke gustoće idealan za obline. Takav materijal u kombinaciji s odgovarajućim dizajnom uspio je ostvariti moje traperice iz snova.”, govori. Pošto je pronašla tvornicu u Turskoj pokrenula je vlastiti brend Beauty in Curves (Ljepota u oblinama, op.a.) “Moje traperice čine sve što savršene traperice trebaju činiti: ravnaju trbuh, podižu guzu i smanjuju bokove. Tko kaže da se punašna cura ne može osjećati seksi u trapericama?”, govori.

Beauty in Curves prodaju se isključivo preko interneta i za sada najviše klijentica ima u Britaniji, ali pošiljke traperice nerijetko sežu i u SAD i Novi Zeland. Pitam Alice koji model svojih traperica najradje nosi. “Skinny Black!”, govori mi bez razmišljanja i pokazuje pripijeni model koji, unatoč činjenici da je konfekcijskog broja 48, u kombinaciji sa širokom bluzom i povišenim potpeticama koje nosi, izgleda sjajno. Cijena traperica Beauty in Curves je 145 funti, što iznosi oko 1400 kuna. Mnogi britanski mediji, uključujući Vogue, Cosmopolitan i Daily Mail puni su hvale o Aliceinim trapericama, no ona tvrdi da su joj najveća podrška pisma klijentica koje govore da su im Beauty in Curves modeli rješili veliki odjevni problem. “Živimo u svijetu opsjednutim savršenim tijelom i to je problem koji je vrlo dubok i koji ne mogu rješiti dobre traperice. No, ovo je moj mali doprinos novom svijetu u kojem se svaka žena ima pravo osjećati seksi. Tijela nas velikih cura ionako su stvarnija od tijela top modela koja nam se uporno prikazuju kao ideal.”, zaključuje.

OZNAKE: